Turismen som infiserte middelhavsdietten

27
okt
2016

Hvis middelhavs-dietten er så sunn, hvorfor er da grekerne tjukkere og sykere enn europeere flest?

Av Julia Schreiner Benito, forfatter av boken ”35 fotturer på Kreta.”

unspecified-11

Foto: jonmariusnilsson.no

Oliven, aubergine, sardiner, tomater… Den sanne middelhavsmaten er noe av det beste, men med turismen skjedde det noe.
I dag scorer grekerne blant Europas dårligste på viktige helse-parametere.
Kreterne. Etter dagens dont på åkeren, etter familie-måltidet og ettermiddags-søvnen, så satt de der på pinnestolen ved landsbyens kafenion. De spilte tavli, dro seg i barten, pratet, skuet, eide ikke et stresshormon.
Damene fant du ikke der, men hjemme eller på en benk under treet med medsøstre og hekletøy. Uten stress, uten savn.
Men noe skjedde: vi viste dem vår verden. Vi speilet et liv i velstand, effektivitet – og raskere mat.
Visst spiser de fortsatt oliven, men de har lagt til sukker og ferdigmat.
Jeg glemmer aldri vår lille sønn på den greske skolen. De andre barna lo av matpakken hans. Selv gikk de til kiosken og kjøpte sjokolade-croissant.

Mat i Marmara

Den egentlige middelhavs-dietten

Fra jordet til stranden
Med turismen gjorde kreterne et økonomisk hopp. Turismen flyttet jobbene fra jordet til strand-restauranten. Som tidligere statsminister Papandreou sa: ”vi ble en nasjon av kelnere.”
Kreterne forlot sine landsbyer og stille liv.
Turisme ga økonomi til mat som inntil tiår siden var forbeholdt oss: sukker og hurtigmat.
Min gode venn Nikos vokste opp på seksti-tallet, den gang en liter olivenolje var gjengs valuta på Kreta. Hans foreldre var lærere i den lille landsbyen utenfor Chania. De andre foreldrene var jordbrukere.
-De andre barna misunte meg. Mine foreldre fikk lønn i penger, ikke olje. Så jeg fikk noen smådrakmer nå og da som jeg kunne kjøpe tyggegummi for på kafenion. Vennene mine hadde knapt holdt en mynt i hånden, og fikk ikke olje hjemmefra for å kjøpe snop…

 

Nikos Artemakis (55) fikk smådrakmer, ikke olivenolje. Her med sin kone Sofia Koutoukaki (49)

Nikos Artemakis (55) fikk smådrakmer, ikke olivenolje. Her med sin kone Sofia Koutoukaki (49)

img_7304

Handelen har gått herifra til supermarkedene

År i Hellas har overbevist meg om at dette er viktige årsaker til at grekerne har gått fra fantastisk til dårlig helse i rekordfart:

  • Frykt for sult. Hungersnøden (Μεγάλος Λιμός) under annen verdenskrig drepte rundt 300 000 grekeren. Verst var vinteren 1941-42. Sulten sitter i minnet hos mange eldre grekere. For dem betyr en lubben pjokk sunnhet og styrke.
  • Matforvirring. Grekerne har også tatt til seg det dårlig funderte rådet om å ”spise mer korn og mindre fett”. De spiser nå mye mer sukker og andre karbohydrater på bekostning av gode fettkilder.
  • Greske kvinner begynte å jobbe, og tyr nå til raskere løsninger på kjøkkenet.
  • Greske kvinner ammer sine små i liten grad. Mødre blir bombardert med reklame for morsmelk-erstatninger og ”sunne” varianter av sukkermat til barn.
  • Grekerne har fått hjul. Til og med gjeteren kjører nå moped rundt saueflokken…
  • Anekdote fra 80-tallet: jeg jogget langs veien på Kreta, en bil stoppet, sjåføren rullet ned vinduet: ”Jeg ser du har dårlig tid, la meg kjøre deg.”
  • Se hva jeg fant på tannlegens venterom

    Se hva jeg fant på venterommet hos tannlegen på Kreta

 

 

 

No Comments

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.