De kjøpte leilighet på Kreta
- posted in: artikler
- 2 comments

Ingvild og Tore tenkte seg en bolig i Italia eller Frankrike. De endte i en bygård i Chania. Leiligheten krevde alt. Nå gir den alt.
Av Julia Schreiner Benito, gründer og forfatter av «35 fotturer på Kreta.»
Skadet fra krig og jordskjelv. Sprekk i struktur. Stusselig fundament. Sørgelig isolert. En dårlig kåk fra 1924.
Men likevel…. Ingvild Hasle og Tore Sand ante noe bohemsk bak elendigheten. Og de var lei av norsk vær.
Plutselig var leiligheten deres for 92 000 euro. Oppussingen skulle vise seg særs omfattende.
-Jeg tenkte vi skulle nøye oss med å vaske, flikke og få inn gamle møbler, sier Ingvild.
Men nei. Da pussen var vekk, ble leiligheten en hule av stein. Veggene vaklet, det måtte graves spor i dem for armeringsjern. Veggene fikk også sprøytet inn betong.

Når oppgangen er et eventyr…

Maria liker seg i himmelsengen, inspirert av tradisjonelle kurv-stoler

Her sover de guddommelig godt…

…og når fliser manglet, fikk de laget nye i Rethymnon…
Fordums prakt
-Hellas er vel stusselig nå, mener folk og spør paret om landets elendige økonomi.
-Vi opplever noe annet. Gatene utenfor feies hver kveld, skolebussen kjører, søppel hentes hver time, ting fungerer. Hellas kjennes vennlig og trygt, og Hania er fascinerende med minoisk, ottomansk og venetiansk stil. En mange tusen år gammel eventyrby, sier Ingvild.
-Og klimaet er bedre enn det franske og italienske, mener Tore.
-Det er stilen også, her er uformelt og avslappet. Du kan jabbe rundt i flipp-flopper og joggebukse…

Ingvild og Tore på den øya de helst vil være…
Kontor overalt
Tore jobber som oversetter, og fant fort sine kontorer: i leiligheten, på tavernaen vis a vis, på plassen rundt hjørnet, på stranden, bakeriet… der det finnes wifi, der jobber han. Så sykler de til stranden på få minutter.
Om kvelden er de ti skritt unna byens beste tavernaer. Kelneren Leo over gaten vanner blomstene når paret er i Oslo. Han har blitt en god venn.
-Der sitter vi og prater tull om kvelden, sier Tore.
-Og alle hilser, sier Ingvild.
– Naboene vil så gjerne prate, jeg føler jeg nesten ikke kan være her mer uten å ha gått på gresk-kurs.
Ingvild synes bybildet i denne delen av Hania er noe av det fineste.
– Bestefar på sin rustne moped, med en kasse sitroner surret fast bak som han leverer til tavernaen… jeg blir rørt. Det minner meg om gamledager.

Her var en hems, men arkitekt Maria fant en løsning for badet…

De gamle marmor-vaskene ble såvidt reddet
Glem varmekabler
Den største overraskelsen i oppussingen?
-Tillatelser og søknader, det tok tid. Men vi fant en super arkitekt som styrte alt.
-Det var mange lange forsinkelser, men vi skjønte at det ikke nyttet å bruke norsk strenghet, sier Ingvild.
Varmekabler er ugresk – det kunne de bare glemme. De gamle marmor-vaskene ble ikke reddet uten kamp. Dusjbatteriet ble plassert uten måling, i høyde etter gresk standard.
-Det måtte de flytte.
-Generelt var kjemien med arbeiderne veldig god, det har alt å si, mener Ingvild og Tore.
Oppussingen tok to år. Det passet deres økonomi, de kunne betale litt og litt.
Hva de er mest fornøyd med?
-Den kule blandingen.
Det manglet ikke skepsis da de valgte å investere i krise-landet Hellas.
-Vi er så glad for at vi ikke hørte på den. Tenk at vi fikk det til!
Leiligheten i gaten Daskalogiannis brukes mer og mer.
-Det er alltid bedre å være her enn hjemme, mener Tore.
-Livet er så enkelt. Matbutikk i første etasje, spise blekksprut om kvelden, marked hver lørdag, de gode tomatene…
-Alt av frukt og grønt smaker fantastisk, mener Ingvild.
-Og har ikke ligget på kjølelager eller blitt fraktet jorden rundt. Her er ingen vits i å presisere at du vil ha ferskpresset appelsinjuice, for de har ikke noe annet, smiler hun.
-Og du vet det ikke skal regne i morgen, sier Tore og deler sin drøm:
-Å gå topptur på ski blant de to tusen meter høye Hvite-fjellene og bade i Middelhavet på samme dag!

Uteplass ved kjøkkenet

Leiligheten ligger i den mer autentiske delen av Hania
Ingvild og Tores beste Hania-spisetips:
Well of the turk – romantisk og deilig
Maridaki – beste sjømat – og du kan vinke til Ingvild og Tore vis a vis…
Hrissostomo– må være god når eieren heter Gullmunn… Denne har vunnet matpriser.
Glossitses – beste småretter i den delen av havnen hvor grekerne vanker…
Salis – i havnen – fin – god vin – kortreist mat, proft
Tamam – en gammel klassiker i gamlebyen
Beste lunsj i Hania: herifra kan du også vinke til Ingvild og Tore…
Bolig på Kreta
Supert prosjekt som viser at selv om det dukker opp noen spøkelser i skapet kan resultatet bli så innmari mye kulere enn en leilighet i et nybygd betongprosjekt! Gratulerer med super innsats og resultat!
Har gjort noe av det samme sjæl og så fantastisk følelse når man bevarer noe gammelt og erverdig med innbodd historie. Men vi er alle forskjellige, hehe…
Ja – det er forskjell på spøkelser i skapet og sjel i veggene… Vi liker vel helst det siste….))