Søker sin landsby på Kreta

02
aug
2016

Familien hennes forlot Kreta etter en vendetta for generasjoner siden. Nå leter Sofia (30) etter sitt opphav.

Tekst og foto: Julia Schreiner Benito, gründer av Alfatur og forfatter av 35 fotturer på Kreta.

Julia Schreiner Benito

Julia Schreiner Benito

Et telt og en massasjebenk på stranden Amoudi. Hit har jakten på familie-historien bragt henne. Androulidaki. Etternavnet er helt kretisk, men hun vet ikke hvor forfedrene flyktet fra for generasjoner siden. Mens hun leter, finner hun mening i et telt på sørkysten.

-Amoudi var det beste valget jeg kunne tatt. Jeg er lykkelig. Her spiser jeg god mat, svømmer når jeg vil, mediterer og gjør min yoga. Om jeg vil sitte på strandkafeen og drikke vin til seks om morgenen… så gjør jeg det. Livet er i balanse. Hvilken luksus.

IMG_7077 IMG_7081

Akkurat slik Joni Mitchell synger om i sangen Carey. Du vet, fra albumet Blue, laget da sangeren Mitchell levde som hippie på sekstitallet.
Hippiene bodde i hulene i Matala, litt lenger øst på øya. De var fri, og flyttet bare inn igjen når politiet eller juntaen (1967-74) jagde dem fra hulene.
”Come on down to the Mermaid cafe, and I will buy you a bottle of wine. And we`ll laugh and toast to nothing, and smash our empty glasses down…”

Carey er nok en av hennes beste sanger, som albumet Blue for øvrig.

En massasjebenk i bambusen. Det er Sofias karriere nå.

Farvel til høy lønn i London
I vinter sa Sofia farvel til en annen luksus enn denne mellom trærne på stranden Amoudi. Som massør jobbet hun ved de flotteste hotellene i Europa. Lønnen var himmelhøy, men hun var nede.
– Etter år med jag, brøt jeg sammen i vinter. Jeg hadde trodd at lykken lå i suksess og penger.
-Etter krisen i Hellas er presset enda større: du skal prestere i jobb, helst utenfor Hellas. Det er en jakt på trofeer. Jeg trodde det også måtte være min jakt. Men faktisk, sier Sofia og smiler lurt, -så har jeg ikke møtt så mange med suksess som er lykkelige.
Hun sa opp jobben, men stod rådvill.
-Jeg prøvde å reise meg, men tvilen gnagde: ødela jeg livet mitt da jeg sa opp jobben?
Det var hennes gode, kretiske venn Manolis som sa det: kom hit! Kom til Amoudi.

Det enkle liv
Den mørke siden av månen er sterk i vår tid, mener Sofia. Modernitetens galskap, altså.
Nå kikker hun mot en fallende sol og skrur korken av oljeflasken. Neste massasje-økt begynner snart. ”Kom rundt solnedgang”, har hun sagt til kunden.
Hun kunne ha jobbet etter klokken og sjefen rundt om på hotellene i området her. Men da Sofia kom til Kreta i vinter, var det frihet hun søkte. Stranden Amoudi er gjestfri som kreterne selv: trærne gir skygge, elven gir kilde, kafeen gir det daglige brød, og bambusens lek i vinden laller henne i søvn under teltduken…

Sofia liker teltet bedre enn luksus-hotellet.

Sofia liker teltet bedre enn luksus-hotellet.

Flukt etter vendetta
Sofia var elleve år da foreldrene fortalte om familienavnet: for syv generasjoner siden måtte forfedrene flykte fra øya etter en vendetta.
– Jeg forstod ikke helt hva vendetta betød, men syntes historien var veldig spennende.
17 år gammel setter hun seg på båten i Pireus der hun vokste opp. Hun forlater Athens havneby med baugen mot studentlivet på Kreta. Høstkvelden er mørk når de ankommer Rethymnon, men det er et varmt mørke.
– Jeg følte meg fri og trygg, dette er min plass, tenkte jeg. Rethymnon var så mye mer enn et studie-sted. Det var en destinasjon.
Hun ble i syv år, men søkte så etter suksess lenger nord i Europa.

For noen betyr skilpaddene i elven på Amoudi mye...

For noen betyr skilpaddene i elven på Amoudi mye…

Kan det være Lefkogia?
Etternavnet hennes er kretisk, men Sofia vet ikke mer. Likevel – her på øyas sørvest kyst er det noe i luften. Var det fra en av landsbyene omkring at hennes forfedre flyktet før andre verdenskrig?

-Androulidaki. Du må være fra landsbyen vår Lefkogia, sier de. Særlig beboerne i Lefkogia sier det, som om de vil at hun skal være en av dem. Lefkogia er nærmeste landsby til stranden Amoudi. Mange der har samme etternavn som henne. Kan verden være så rar? At akkurat der Sofia tilfeldig havner på Kreta, kan vise seg å være hennes familie-sted? Hun vet ikke. Men tanken besnærer…
– Alle spør hvor på Kreta jeg kommer fra, det er rart å svare at jeg ikke vet. Men nå skal jeg finne det ut, i løpet av denne sommeren!

Når kretisk gjestfrihet snur
Den kretiske gjestfriheten er kjent og skattet. Mindre kjent er kreternes syn på den som kommer utenfra og åpner sin taverna eller butikk. Generalisering er galt, men undertegnede har mange ganger sett hva som kan skje med den tysker, brite eller albaner som konkurrerer i kreternes spor.
Jeg glemmer aldri unge, gode, tøffe Anna fra Tyskland. Vannsport-instruktøren var en yndling blant kreterne da hun var ansatt på hotellet. Men så – etter et mareritt i byråkratiets labyrint – fikk hun endelig lisens og startet sin lille vannsport-skole på stranden. Morgenen etter at lokalet var ferdig, lå det rasert i biter. Politiet og alle andre visste at det var han med strandstolene ved siden av som var den skyldige. Ingen kreter pekte på urettferdighet, ingen gjorde noe.
Stranden og stemningen falt tilbake til det vanlige, tradisjonelle. Anna reiste tilbake til Tyskland. Kanskje er det kreternes mange hundre år under brutale okkupanter som henger i.
– Det spørs om jeg hadde blitt mottatt så varmt med et annet etternavn, smiler Sofia.
-Kreterne er tradisjonelle, og viser at dette er ”mitt land.” ”Som min gjest gir jeg deg alt, men ting forandrer seg om du slår deg ned. Særlig om du tjener penger.”
Kanskje like greit at Sofia ikke ønsker annet enn det enkle liv ved massasjebenken bak bambus.

IMG_7062

Sofia på Amoudi

Sofia på Amoudi

 

  • Endelsen –aki er på Kreta som –son i Norge. Altså ”sønn av, liten, junior osv.” I Hellas varierer endelsen på etternavnet etter område.
  • En vanlig myte om den kretiske endelsen –aki, er at tyrkerne påtvang kreterne den for å ydmyke dem under okkupasjonen. Det stemmer neppe.
  • Vendetta var og er et fenomen på Kreta. Øyas befolkning er kjent for å være så stolte at det kan føre til villskap, hevn og mord. For eksempel ble landsbyen Aradena, vest på øya, mer eller mindre utslettet etter en vendetta i 1947. Krigen startet mellom to gutter over en geite-bjelle.

Mer fra Joni Mitchells Carey:

The wind is in from Africa
Last night I couldn’t sleep
Oh, you know it sure is hard to leave here Carey
But it’s really not my home
My fingernails are filthy, I got beach tar on my feet
And I miss my clean white linen and my fancy French cologne

Come on down to the Mermaid Cafe and I will buy you a bottle of wine
And we’ll laugh and toast to nothing and smash our empty glasses down

Let’s have another round for the bright red devil
Who keeps me in this tourist town

The night is a starry dome.
And they’re playin’ that scratchy rock and roll
Beneath the Matalla Moon

 Hun sier om skikkelsen bak sangen: My lyric, ‘Oh Carey get out your cane‘ referred to a cane Cary carried with him all the time. He was a bit of a scene-stealer, and the cane was a theatrical prop for him … When I played the song for Cary on his birthday, I don’t recall his reaction. He was always detached and sometimes even disrespectful—either trying to belittle me or make me feel afraid. I think at the time he felt greatly superior to women, which is why I refer to him in the lyrics as ‘a mean old Daddy.’

 Joni Mitchell om den manglende komforten i hulene i Matala:
”Comfort in the caves was minimal. In the 50s, when the hippies first began settling the caves, they dug out more rooms but sleeping there was rough and the only thing they had to soften the surface were beach pebbles places on a stone slab, covered with beach grass.
I borrowed a scratchy afghan blanket and placed it on top,” remembered Joni. “When the waves were high and crashed on the beach, they shook the stone in the caves.”

Joni Mitchell

Joni Mitchell

Her i hulene i Matala levde Joni Mitchell hippie-livet.

Her i hulene i Matala levde Joni Mitchell hippie-livet.

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.