Beste lunsj i Chania

25
jul
2016

Spørs om du virkelig har vært i Chania om du unngår grillet kylling her.

 

Av Julia Schreiner Benito, gründer av Alfatur, forfatter av «35 fotturer på Kreta».

Julia Schreiner Benito

Julia Schreiner Benito

-Deres grillede kylling er helt sinnsyk, helt heaven.
-Nå har jeg bestilt den så mange ganger at jeg ikke får lov av kelneren lenger. Han mener det blir for kjedelig.
Fra sin terrasse i Chania – eller Hania som mer korrekt er – kan norske Tore Sand lukte mors kretiske mat fra grytene vis á vis.
Om Κουζίνα επε σπιτικό φαγητό – tavernaen som gir ståhei i smaksløkene – er grunnen til at han kjøpte leilighet akkurat her, er ukjent.
At han vanker her over grillet kylling, er kjent.
– Super, kortreist mat, blanda folk og god stemning. De som jobber her er vennlige og kule. Og eieren Manos er the best: så lun. Og en ivrig skikjører! I vinter ble jeg invitert med på topptur her på øya, sier Tore.

Drømmen om mors kjøkken
Det var den kvelden for ni år siden da Manos Mesarkakis gikk nedover gaten Daskalogiannis i Hania:
Han tenker på mors og bestemors mat. På hva kreterne mister under innflytelse av USA og et Europa de ikke bare kjenner seg hjemme i.
Han tenker på barndommens søndager med familien og timer rundt bordet. Hvilket bord….
Han tenker at det er tid for å gå fra det kjappe fremmede til det langsomme kjente.
Fra hamburger til lammegryte.
Han stopper ved et slitt, forlatt lokale, pusser de møkkete vinduene, legger ansiktet nært og kan nesten lukte grytene der inne. Her er det mulig å lage mat som bestemor!
Neste dag ringer han eieren av lokalet, og siden har stedet kokt av kokkekunst og kretere. Og Tore, da.

Manos gjør det på trad, kretisk vis.

Manos gjør det på trad, kretisk vis.

Gresk krise merkes ikke hos Epe. Her er bordene for få...

Gresk krise merkes ikke hos Epe. Her er bordene for få…

Enkelt, kretisk

Enkelt, kretisk

Lokale stamkunder
-Her på Kreta har vi mistet noe de siste årene, sier Manos.
-Det er blitt vanskelig å finne kvalitet. Mors mat.
Da han åpnet tavernaen, var det bestemor som stod ved grytene. Nå er det mor. Hver morgen er hun på plass.
Gresk krise? Manos merker ikke mye til den, til tavernaen hans kommer flere år for år. Den typiske gjest bor i nærheten, spiser sin blekksprut eller sitt lam, og går videre.
Grekere spiser middag rundt klokka to på ettermiddagen, før siesta. Om kvelden er det stengt her.
I det tradisjonelle, kretiske kjøkken er det dine øyne og nese som gjør menyen: tavernaens eier tar deg med til grytene for selvsyn. Han løfter lokk etter lokk og blir avslørt om det er jukset med ferskhet eller råvarer. Slik er det hos Manos.

– Det beste fra mitt kjøkken?
Han svarer kjapt:
-Boureki!
Altså fillo-deig med spinat og feta og snadder. Nam!

Kikke og velge. Hos Manos kikker du i grytene.

Kikke og velge. Hos Manos kikker du i grytene.

Fra Epe anbefaler Tore også:

  • Spareribs.
  • Salat med grillede grønnsaker og haloumi-ost.
  • Linse/bønne-salat med persille.
  • Fylte squash-blomster.

Merk:

  • Gaten Daskalogiannis er av autentisk, kretisk stemning med små butikker og supre spisesteder.
  • Ved siden av Epe ligger Maridaki, deres spesialitet er småretter og sjømat.
  • Tore – vår kjentmann i gaten – mener at eieren av Maridaki har så peiling på fisk at han kan se av tannstillingen dens hvilken bukt den kommer fra.
  • Det går sagn om helstekt fisk fra Maridaki.
  • Κουζίνα επε σπιτικό φαγητό – spisestedet Epe – er for lunsj.
  • Både Epe og Maridaki er stengt på søndager.

Adresse: Daskalogianni 25-27. Telefon: 0030 28210 42391
Klikk for kart.

Navnet Daskalogiannis? Helten fra motstanskampene mot Tyrkia, som startet rundt 1770.
Han endte sine dager ved å bli flådd levende av okkupantene. Det sies at han ikke ytret et smertens ord.
Hans bror, derimot, som ble tvunget til å bivåne torturen, mistet sin forstand.

Helt 1770, står det. Det meste av verdi på Kreta er oppkalt etter denne motstands-mannen.

Helt 1770, står det. Det meste av verdi på Kreta er oppkalt etter denne motstands-mannen.

 

 

 

 

 

 

One Comment

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.